در مقاله قبل مراحل پر کردن دندان را توضیح دادیم و به معرفی مواد غیر همرنگ دندان (آمالگام و طلا) پرداختیم که برای پر کردن آن استفاده می شوند. در این مقاله مواد همرنگ دندانی که برای پر کردن آن کاربرد دارند را به شما معرفی خواهیم کرد و در پایان راجع به هزینه پر کردن دندان برای شما توضیح خواهیم داد.
کامپوزیت ها موادی هستند با تنوع رنگ زیاد که بر اساس رنگ دندان های طبیعی و سالم کنار و روبروی دندان آسیب دیده یا پوسیده انتخاب می شود، و بر اساس قسمت شکسته دندان، یا بعد از برداشتن پوسیدگی دندان از ناحیه مورد نظر، فرم داده می شود و با تاباندن اشعه توسط دستگاه لایت کیور سخت و محکم می شود.
مزایا
معایب
علاوه بر رزین کامپوزیت هایی که برای پر کردن دندان همرنگ آن استفاده می شوند، دو نوع ماده دیگر همرنگ دندان وجود دارند: سرامیک یا پرسلاین و گلاس آینومر.
این نوع مواد که اغلب از پرسلاین تهیه می شوند بیشتر از رزین کامپوزیت در برابر ایجاد لکه روی آنها مقاوم هستند اما ساینده تر نیز هستند. به طور کلی، این مواد بیشتر از ۱۵ سال دوام دارند و ممکن است هزینه آنها از پر کردن دندان با طلا بیشتر شود.
برای ترمیم دندان با این مواد که در لابراتوار دندانسازی ساخته می شوند، ابتدا از دندان شکسته شده و یا پس از برداشتن پوسیدگی از ناحیه مورد نظر، قالب گیری می شود و به لابراتوار ارسال می شود و ترمیم دندان پس از ساخته شدن به مطب ارسال می گردد و در ناحیه مورد نظر چسبانده می شود تا فرم طبیعی دندان بازگردانده شود.
گلاس آینومر از آکریلیک و نوع خاصی از مواد شیشه ای ساخته شده است. این مواد عموماً بیشتر برای پر شدگی هایی استفاده می شوند که زیر خط لثه قرار می گیرند و نیز پر کردن دندان های کودکان (هنوز هم استفاده از دریل لازم است). گلاس آینومرها فلوراید آزاد می کنند که می تواند به محافظت از دندان در برابر پوسیدگی بیشتر کمک کند. با این حال، این مواد ضعیف تر از رزین کامپوزیت و بیشتر مستعد ساییدگی و شکستن هستند. به طور کلی، گلاس آینومر در مقایسه با رزین کامپوزیت ها، پنج سال یا کمتر دوام دارد و هزینه آن کمتر است. جدیدترین نمونه گلاس آینومرها طول عمر بیشتری دارد و وقتی در جای درست قرار می گیرد، با کامپوزیت ها برابری می کند.
هزینه های دندانپزشکی در بخش ها و شهرهای مختلف ایران متفاوت است و به عوامل بسیاری مرتبط می باشد، از جمله اینکه درمان در مطب دندانپزشکی انجام شود و یا در درمانگاه دندانپزشکی. مثلا هزینه خرید یا اجاره یک مطب دندانپزشکی در شمال تهران با یک شهر دور از تهران متفاوت است. تبحر و تجربه دندانپزشک نیز در هزینه دندانپزشکی تأثیر مستقیم دارد و در نهایت تجهیزات و مواد مصرفی نیز در هزینه دندانپزشکی تاثیر گذار هستند. بطور مثال دستگاه لایت کیور که در ترمیم کامپوزیت استفاده می شود در برند چینی قیمتی حدود ١ میلیون، و در برند اروپایی ٢۵ میلیون تومان تفاوت قیمت دارد.
هزینه پرکردن دندان با کامپوزیت یا آمالگام در شهر کرج در مطب خصوصی و مراکز دولتی متفاوت است. هر سال از طرف نظام پزشکی هزینه ویزیت دندانپزشک به اعضاء اعلام می شود که این هزینه برای سال ١٣٩٨ در بخش خصوصی ٢٧٠٠٠ تومان می باشد.
در بخش دولتی و بیمه های تکمیلی و مطب طرف قرارداد با این بیمه ها در سال ٩٨ هزینه ترمیم آمالگام در سطوح مختلف برای دندانپزشک عمومی از ١٧١٠٠٠ تومان الی ٢۵۶٠٠٠ تومان و هزینه ترمیم کامپوزیت در سطوح مختلف از ١٩۶٠٠٠ تا ٢٧٨٠٠٠ تومان می باشد.
همانطور که ذکر شد هزینه ترمیم دندان با کامپوزیت و آمالگام در مطب خصوصی در شهر کرج به تجهیزات و کیفیت مواد مصرفی )مورد تأیید سازمان های مربوطه) وابسته است و علیرغم اینکه این مواد قیمت بالایی دارند و مشکلات زیادی در تهیه و همچنین حصول اطمینان از اصل بودن مواد مصرفی وجود دارد، استفاده از کامپوزیت همرنگ برای پر کردن دندان نسبت به سایر گزینه ها ارجحیت دارد و بسیار مقرون به صرفه است
2 ديدگاه
سلام من دندون عقلم پیش دکتر رفیع جراحی کردم خیلی راضیم قبل وبعداز جراحی هیچ دردی حس نکردم ممنونم جناب دکتر
سلام
خیلی خوشحالم که از کیفیت درمان راضی بودید 🌹