در این نوشته می خوانید:
دندان از دو بخش اصلی تاج و ریشه تشکیل شده است. تاج به بخش سفید رنگ دندان که بالای لثه قرار دارد و ریشه به بخشی از دندان که در زیر لثه و در داخل استخوان فک فرورفته است، گفته میشود. روکش به تاج مصنوعی دندان گفته میشود که بر روی تاج طبیعی دندان قرار گرفته و کاملاً آن را احاطه نموده و میپوشاند.
روکش ممکن است به صورت موقتی و یا دائمی باشد. روکشهای موقتی با چسب موقتی به دندان چسبانده میشوند و معمولاً هنگام آماده شدن ترمیم دائمی برداشته میشوند. روکش دائمی با چسب دائمی به دندان چسبانده میشود. روکش عملکرد و زیبایی را به دندان بازگردانده و از آن در مقابل شکستگی و ترک خوردگی محافظت مینماید.
به دلایل مختلف ممکن است دندان به روکش نیاز پیدا کند. از روکش برای ترمیم و تقویت دندان آسیب دیده (برای مثال در موارد ترک خوردن تاج دندان) و همچنین زیبا کردن دندان از نظر رنگ، شکل، طول و حتی هم راستا کردن آن با سایر دندانها استفاده میشود. اگر چه برای این منظور ترمیمهای دیگری مانند باندینگ و ونیر نیز وجود دارد اما هر یک از این گزینه ها کاربردهای خود را داشته و معایب و مزایای خاص خود را دارند.
به طور کلی میتوان گفت روکش دندان از پورسلین ( یا انواع دیگر سرامیک)، فلز و یا ترکیبی از سرامیک و فلز (پی اف ام) ساخته میشود. هر یک از این انواع روکش ویژگیهای مختص خود را دارند و در جایگاه خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال روکشهای فلزی مقاومت بالایی داشته اما ظاهر خوبی ندارند بنابراین برای دندانهای عقبی مناسبتر هستند.
برای روکش کردن ابتدا باید دندان تراشیده شود تا آماده اتصال روکش گردد. پس از این مرحله روکش که قبلاً در لابراتوار دندانپزشکی ساخته و آماده شده است، به صورت دائمی بر روی دندان چسبانده میشود.
در صورتی که دندان خود را روکش میکنید باید به رعایت بهداشت دهان و دندان پایبند باشید. در صورتی که بهداشت دهان را رعایت نکنید، ممکن است بافت لثه اطراف روکش دچار التهاب و عفونت شده در نتیجه پس از مدتی درمان روکش با شکست مواجه شود. حداقل روزی دو مرتبه مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان کشید.هنگام انتخاب رنگ روکش باید توجه داشته باشید که پس از نصب دیگر رنگ آن را نمیتوانید تغییر دهید. بنابراین اگر قصد دارید دندانهای خود را سفید کنید، پیش از روکش کردن دندان این کار را انجام دهید.