آفت یکی از بیماری هایی است که قرنها است بشر را به دردسر انداخته است. آفت از کلمه یونانی «آفتا» به معنی زخم مشتق شده است. در کتاب پزشکی بقراط حکیم درباره این بیماری و راه های درمان آن صحبت شده است. تحقیقات نشان داده تقریبا ۲۰ درصد از مردم در کل دنیا آفت میزنند. این رقم در برخی جوامع ۵ درصد بوده ودر برخی به ۶۶ درصد نیز میرسد. بنابراین میتوان آن را شایعترین بیماری مخاط دهان در کل دنیا نامگذاری کرد. اغلب مردم تا پیش از ۳۰ سالگی یکبار آفت را تجربه کردهاند.
این زخم ها گرد یا بیضی بوده و به رنگ زرد خاکستری با حاشیه قرمز و تا حدی برجسته دیده می شوند. از نظر محل، بیشتر قسمت قدامی حفره دهان مبتلا می شود و محل شایع آن پشت لب ها – مخاط گونه، کف دهان، زیر و کناره های زبان می باشد. این زخم ها کمتر به کام، حلق، لثه چسبیده و روی زبان را مبتلا می سازند. غالب افراد در زیر سن 40 سالگی حداقل یک یا چند بار به آن مبتلا شده، ولی سن شیوع آن، دهه دوم زندگی می باشد و زن ها بیشتر از مردان به آن دچار می شوند. زخم های آفتی اغلب دردناک بوده و با تماس با غذا و نوشیدن مایعات محرک (ترشی و ادویه دار) درد آن تشدید می گردد. بخصوص اگر زبان گرفتار شده باشد که در این صورت علاوه بر غذا خوردن، ممکن است صحبت کردن نیز مشکل شود.
از علل عمده ایجاد این ضایعه می توان به دلایل زیر اشاره کرد:
به طور کلی زخمهای آفتی را به 4 گروه میتوان تقسیم نمود:
شستشوی دهان با محلول رقیق جوش شیرین به تسکین درد کمک می کند. بعلاوه می توان پماد یا ژل بی حس کننده که بدون نسخه پزشک قابل تهیه است بر روی زخم استفاده کرد. گذاشتن یک تکه یخ بر روی زخم نیز باعث تسکین درد می شود. چرخاندن دهانشویههای ضدعفونی کننده در نواحی مبتلا به آفت میتواند باعث کاهش درد این زخم شود. این قبیل دهانشویهها با ضدعفونی کردن سطح زخم برای مدت قابل توجهی درد آن را ساکت میکنند. تنها اشکال این روش سوزش شدید دهان در هنگام چرخاندن مایع در دهان است که برخی از بیماران قادر به تحمل آن نیستند اما اگر بتوانید ۳۰ ثانیه این سوزش را تحمل کنید آنوقت تا مدت زیادی درد نخواهید داشت.
راه دیگر استفاده از شربت دیفن هیدرامین است که بخصوص قبل از خوردن غذا میتوانید از آن استفاده کنید.