لامینت یا ونیر دندان
27 بهمن ماه 1394
جرم گیری دندان ها
16 اسفند ماه 1394

آیا تا به حال هنگام بیدار شدن از خواب با درد دندان ها و فک مواجه شده اید؟ اگر چنین بوده احتمالا دلیل آن دندان قروچه می باشد که با نام  Bruxism شناخته می شود. این فشار دادن ریتمیک دندان ها از عوامل اصلی تخریب فک و  دندان می باشد و در هر سنی ممکن است ایجاد شود. دندان قروچه معمولا ناخودآگاه در خواب انجام می شود، اما می تواند هنگام بیداری نیز اتفاق بیفتد به اینصورت که در طول روز ممکن است فرد هنگام تمرکز بر روی انجام کار روزمره ی خود مانند بلند کردن اشیاء سنگین، رانندگی، خواندن و نوشتن، دندان ها را روی هم فشار دهد.

در کل دو نوع دندان قروچه وجود دارد:

  1. نوع اولیه: زمانی که علت مشخص پزشکی برای بروز آن وجود ندارد.
  2. نوع ثانویه: زمانی که دندان قروچه با اختلالاتی مانند اختلالات روانی (اضطراب و افسردگی)، مصرف داروها (مانند داروهای ضدافسردگی) یا بعضی بیماری ها (مانند پارکینسون) یا آپنه تنفسی (اختلال در تنفس هنگام خواب) همراه است. در نوع ثانویه معمولا با درمان اختلال زمینه ای مشکل دندان قروچه هم حل می شود. البته در بعضی موارد، دندان قروچه به یک عادت تبدیل می شود و در این حالت با درمان و رفع مشکل زمینه ای باز هم این عادت از بین نخواهد رفت.

از شایع ترین عوارض دندان قروچه سردرد است. به گفته انجمن دندان قروچه، افرادی که دندان های خود را روی هم فشار می دهند، احتمالا سه برابر بیشتر از افراد عادی از سردرد رنج می برند. با توجه به  MedlinePlus ، سایر عوارض دندان قروچه شامل درد عضلانی، بزرگ شدن عضلات صورت، ناراحتی مفصل فکی (TMJ) ، سفتی شانه و گردن، درد گوش و اختلال در خواب می باشد. طی این سندرم دندان ها نیز تحت تاثیر منفی قرار می گیرند و دچار حرکات غیر طبیعی می شوند که می تواند منجر به شکستگی و از دست دادن دندان شود.

دندان قروچه

دندان قروچه

استرس، اضطراب، مصرف سیگار، مصرف بیش از حد الکل ، کافئین، افسردگی و اختلالات خواب همه ازعلل احتمالی ایجاد دندان قروچه می باشند. با این وجود، شواهد کمی به طور مستقیم از هرعلت حمایت می کند. تحقیقات نشان می دهد که 70 درصد مردم به علت استرس و اضطراب دچار سندرم دندان قروچه می شوند بعلاوه برخی از تحقیقات ارتباط احتمالی بین دندان قروچه و محیط کار استرس زا را اثبات کرده اند.

دندان قروچه

دندان قروچه

درمان

درمان دندان قروچه به علت آن بستگی دارد. در واقع شما باید با مراجعه به دندانپزشک خود، علت را ارزیابی کنید و با یک برنامه درمانی که مخصوص شما تنظیم شده به درمان این سندرم بپردازید. بهترین راه برای محافظت از دندان ها و جلوگیری از سایش دندان و شکستگی استفاده از  Occlusal Appliance می باشد . این ابزار دارای نام های مختلف، از جمله Occlusal Splints ، Occlusal Bite Guards (نگهبان اکلوزال)، Night Guards (نگهبان شب) و Bruxism Appliances (لوازم دندان قروچه).این محافظ ها به صورت سفارشی ساخته می شود و بر روی دندان های بالا و یا پایین قرار می گیرد . استفاده از این لوازم درد عضلانی را کاهش دهد واز فک محافظت و مفصل گیجگاهی فکی محافظت می کند و عموما هم به عنوان درمان انتخابی این سندرم به حساب می آیند.

دندان قروچه

دندان قروچه

یکی دیگر از راه های درمان، استفاده از Mandibular Advancement Devices می باشد که این ابزارهم به صورت سفارشی ساخته می شود و متناسب با دندان ها، روی دندان های بالا و پایین قرار می گیرد. این ابزار عموما فک پائین(مندیبولار) را به جلو حرکت می دهد و در مواردی استفاده می شود که دندان قروچه هنگام خواب ایجاد می شود.

دندان قروچه

دندان قروچه

به علت اینکه  اضطراب یا استرس از علل اصلی دندان قروچه می باشد، پس مدیریت رفتاری نیز جهت درمان ضروری می باشد. تکنیک های آرامشی و روانکاوی می تواند به مدیریت استرس و اضطراب کمک کند. هیپنوتیزم نیز از روش های نوینی است که به ترک این عادت می تواند کمک کند و بر اساس مطالعات انجام شده دارای اثرات مثبت بلند مدت می باشد و از این حیث برجسته می باشد. گاهی درمان به صورت ترکیبی از اصلاح رفتاری و استفاده از ابزاراکلوزال می باشد.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو آنلاین نوبت