سفید کردن دندان ها باعث درخشندگی آن ها و نابودی لکه های موجود وتغییر رنگ آن ها می شود. سفید کردن دندان ها در میان محبوب ترین روش های زیبایی دندان قرار دارد زیرا تا حد زیادی می تواند به بهبود چگونگی ظاهر دندان ها کمک کند.
سفید کردن دندان ها یک روش یک مرحله ای نمی باشد و باید مرتبا تکرار شود تا درخشندگی مورد نظر حاصل شود.
خارجی ترین لایه ی دندان مینای دندان یا Enamel نامیده می شود. رنگ طبیعی دندان به واسطه ی بازتاب و پراکندگی نور از مینای دندان همراه با رنگ عاج زیر آن بوجود می آید که در ضخامت و صافی مینای دندان، ژنتیک افراد نقش به سزایی دارد. مینای نازک تر باعث می شود که رنگ عاج بیشتر نمایان شود؛ همچنین داشتن مینای دندان نرم تر و صاف تر و یا خشن تر نیز روی انعکاس نور و در نتیجه رنگ دندان تاثیر می گذارد.
شایع ترین دلایلی که سبب زردی دندان ها و تغییر رنگ آنها می شود عبارتند از:
افزایش سن باعث نازک شدن مینای دندان و تیره شدن عاج می شود و درخشندگی دندان ها کاهش می یابد.
بعضی مواقع لکه هایی داخل دندان وجود دارد که به این لکه ها، لکه های طبیعی و ذاتی(Intrinsic) می گویند. به عنوان مثال، زمانی که دندان های در حال رشد کودکان در معرض فلوراید زیاد قرار بگیرد، این لکه ها ایجاد می شود. ازعلل دیگر آنتی بیوتیکهای تتراسایکلین می باشند در صورتی که این آنتی بیوتیک ها در طول نیمه دوم بارداری توسط مادر کودک یا توسط کودکان زیر 8 سال مصرف شود، باعث زرد شدن و لکه دار شدن دندان کودک می شود. تروما نیزسبب ایجاد لکه و تیرگی دندان ها می شود.
برخی مشکلات دندانی می تواند بر روی موفقیت سفید کردن دندان ها تاثیرگذار باشد مثلا حفره های درمانی باید پیشاز سفید کردن دندان ها کاملا درمان شده باشند زیرا مواد سفیدکننده ممکن است از طریق این حفره ها به قسمت های داخلی دندان برسند. اگر لثه های شما تحلیل رفته باشد، ریشه دندان ها دچار زردی و تغییر رنگ می شوند ولی محصولات سفیدکننده نمی توانند روی درخشندگی آنها تاثیرگذار باشند.
سفید شدن دندان ها به دو گونه می باشد:
رایج ترین روش سفیدکردن دندان ها استفاده از نوعی ژل است که به طور مستقیم روی سطح دندان ها استفاده می شود. این محصول حاوی نوعی از پراکسید هیدروژن است. سفید کردن دندان ها را می توان در مطب دندانپزشک یا در خانه انجام داد که در مطب دندانپزشکی، دندانپزشک می تواند از ژل سفید کننده ی قدرتمند تری استفاده کند و نور مخصوص یا لیزرسبب فعال شدن ژل شده و اجازه می دهد تا فرآیند سفید کردن دندان ها یا Bleaching سریع تر اتفاق بیفتد. این فرآیند 30 تا 90 دقیقه زمان نیاز دارد و بین 1 تا 3 جلسه ملاقات در پی خواهد داشت که دفعات ویزیت بسته به روش استفاده شده، میزان سختی لکه های دندان و میزان درخشندگی مورد نظر بیمار می تواند تفاوت داشته باشد.بنا بر اعلام معاون مركز تحقيقات ليزر در دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران استفاده از ليزر براي بليچينگ آسيب به ميناي دندان را به حداقل ميرساند ليزر همچنين با تسريع فعاليت سفيدكنندگي مواد به كار رفته فرايند سفيد كردن را سرعت ميبخشد و ميتواند كار چندين جلسه درمان را در يك جلسه انجام دهد. مورد ديگري كه بايد در نظر داشته باشيد تفاوت بليچينگ با جرم گيري در سفيد كردن دندان ميباشد جرم گيري همانطور كه از نامش پيداست به برداشتن جرم موجود روي دندانها گفته ميشود جرم به تجمع پلاك روي دندانها گفته ميشود زماني كه پلاكهاي تشكيل شده بر روي دندان در مدت ٤٨ ساعت بعد از تشكيل پاك نشوند تشكيل جرم را ميدهند تجمع جرم در طول زمان ميتواند به تغيير رنگ دندان منجر شود در حالي كه در بليچينگ سفيد كردن با استفاده از مواد شيميايي صورت ميگيرد.
روش های خانگی متفاوتی برای سفید کردن دندان ها وجود دارد که برخی از آنها علارتند از:
عوارض و خطرات:
سفید کردن دندان ها ممکن است سبب بروزعوارض جانبی جدی شود،مثلا دندان برخی افراد پس از Bleaching ممکن است برای مدت کوتاهی حساس تر شود بعلاوه ممکن است سوزش خفیف در لثه ها ایجاد شود. سفید کردن دندان های در زنان باردار توصیه نمی شود با وجود اینکه اثرات مواد سفید کننده در رشد جنین، ناشناخته است.