امروزه دهانشویه ها جزو محصولات بهداشتی پرطرفدار در جوامع مدرن به حساب می آیند. بسیاری از افراد حتی ترجیح می دهند از دهانشویه به جای استفاده از مسواک و نخ دندان استفاده کنند. رایجترین روشهای کنترل پلاک، روشهای مکانیکی و شیمیایی است. در میان روشهای شیمیایی، استفاده از دهانشویهها رواج بیشتری دارد.
دهانشویه یک محلول آبی غیراستریل است که بیشتر به منظور رفع بوی بد دهان و ضدعفونی کردن، از آن استفاده میشود. مسئله ی بسیار مهمی که مطرح است انتخاب و نحوه ی مصرف دهانشویه می باشد به طوری که اشتباه در انتخاب و شیوه مصرف آن میتواند نتیجه عکس داشته باشد و حتی باعث افزایش زردی دندان ها و احتمال سرطان دهان شود. به طور کلی انواع دهانشویه ها را می توان به دو دسته درمانی و غیردرمانی تقسیم کرد:
بهتر است از دهان شویه دو نوبت در روز (بعد از صبحانه و قبل از خواب) و بصورت محلول 0.2 درصد استفاده شود و به مدت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه در دهان نگه داشته شود. برای تاثیر بهتر دهانشویه، پس از استفاده کردن از آنها، تا ۳۰ دقیقه از شستن دهان و نوشیدن مایعات باید پرهیز کرد.البته استفاده مرتب و بدون تجویز دندانپزشک دهان شویه کلرهگزیدین ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. کلرهگزیدین طعم خوشایندی ندارد و میتواند سبب بروز تغییرات موقتی در حس چشایی شود. به خصوص می تواند سبب تاثیر بر روی طعم شوری شود و موجب بیمزه شدن غذا شود که البته تمامی این تغییرات به غلظت کلرهگزیدین بستگی دارد. همچنین کلرهگزیدین موجب پدید آمدن رنگ قهوهای بر روی دندانها و پرکردگیهای همرنگ دندان و مخاط دهان و زبان میشود که البته این تغییر رنگ خارجی بوده و توسط پالیشینگ دندان برطرف میشود.
برخی دندانپزشکان به عنوان درمان کمکی برخی از بیماریهای دهان و دندان و یا به منظور پاکسازی و بهبود پس از جراحیهای دهان و دندان، دهان شویه های حاوی آب اکسیژنه یا سرم شستشو را تجویز میکنند. مصرف درازمدت دهان شویههای اکسیژنه موجب تحریک بافت نرم، از دست رفتن کلسیم سطوح دندان ها و ایجاد لکه های سیاه روی زبان میشود که گاهی اوقات از آن به عنوان زبان مودار تلقی می کنند.
بسياري از دهانشويهها يعني تقريبا 26 درصد از آنها حاوي الكل هستند كه براي نفوذ به داخل پلاك هاي دندانی و از بين بردن آن ها، به دهان شويه ها اضافه شده است. اما الكل ميتواند باعث خشكی داخل دهان شده و در نهايت دهان را بدبو كند. دهان شويه های حاوی الكل همچنين ممكن است خطر ابتلا به سرطانهای دهان را افزايش دهد. بعضي از تركيبات موجود در خميردندان نيز ممكن است با فلورايد به كار رفته در دهانشويه ها واكنش نشان داده و آن را بي اثر كنند به همين دليل بهتر است حداقل بين مسواك زدن و استفاده از دهان شويه نيم ساعت فاصله باشد. تحقيقات نشان داده برخی دهان شويه ها حتی می توانند باعث لك شدن دندانها شوند.