خنده ی لثه ای (Gummy Smile) به خنده ای گفته میشود که حین آن لثه بالای فرد دیده میشود، گرچه این نوع خنده در بسیاری از افراد کاملا طبیعی و قسمتی از می باشد ولی در هر صورت بسیاری از افراد آن را نمیپسندند و احساس ناراحتی میکنند. در حقیقت این موضوع یک مسئله احساسی است و بنابراین از فردی به فرد دیگر فرق می کند. اما یک لبخند معمولاً زمانی که 4 میلیمتر (بطور تقریبی یک هشتم اینچ) از بافت لثه نمایان شود به عنوان لبخند لثه ای در نظر گرفته می شود. زمانی لبخند «لثه ای» می شود که وضعیت دندان، بافت لثه و فک بالا در هماهنگی و تناسب با یکدیگر نباشند. ایجاد خنده ی لثه ای علل مختلفی می تواند داشته باشد از جمله:
رشد غیر عادی دندان ها: دندان هایی که با مقدار زیادی از بافت لثه پوشانده شده باشند کوتاه به نظر می رسند که نیاز به جراحی زیبایی لثه دارد. این موضوع حتی در شرایطی که طول دندان ها مناسب می باشد نیز ممکن است مشاهده شود.
فعالیت بیش از حد عضلات کنترل کننده ی حرکت لب بالا: عضلات کنترل کننده حرکت لب بالا می توانند بیش از حد فعال باشند و باعث حرکت بیش از حد معمول لب بالا شوند. زمانی که این مشکل بوجود می آید ، بخش بیشتری از بافت لثه هنگام خندیدن در معرض نمایش قرار می گیرد و لبخند لثه ای بروز می کند.
نحوه رشد استخوان فک بالا: این عامل نیز می تواند بر ظاهر لبخند لثه ای تاثیر داشته باشد. برای مثال، اگر فرد دچار برآمدگی بیش از حد فک بالا در داخل بافت لثه شود، ممکن است در زمان لبخند زدن با نمایش بیش از حد بافت لثه مواجه شود که نیاز به جراحی لثه یا افزایش طول تاج لثه برای اصلاح لبخند لثه نما باشد.
تورم لثه: اگر تورم لثه و بیماری لثه باعث رشد بیش از حد لثه شده باشد، باید با درمان های زیربنایی لثه مشکل را حل کرد.
بزرگ بودن بافت لثه ای: این عامل بر اثر عوامل ارثی و اختلالات متابولیکی می تواند ایجاد شده باشد.
رشد بیش از اندازه بافت لثه ای بر اثر انجام ارتودنسی
لبخند لثه ای (خنده ی لثه نما)
انواع لبخند لثه ای با توجه به میزان ارتفاع لثه در هنگام خندیدن دسته بندی می شود و این میزان نسبت، با ارتفاع دندان ها مقایسه می شود. لبخند لثه ای می تواند خفیف، متوسط، پیشرفته و شدید باشد.
لبخند لثه ای خفیف:در صورتی که نسبت ارتفاع لثه ی نمایان شده درهنگام خندیدن به ارتفاع دندان کمتر از 25% باشد ، میزان لثه ای بودن لبخند، خفیف است.
لبخند لثه ای (خنده ی لثه نما)
لبخند لثه ای متوسط: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه ی نمایان شده درهنگام خندیدن به ارتفاع دندان بین 25% تا 50% باشد ، میزان لثه ای بودن لبخند، متوسط است.
لبخند لثه ای (خنده ی لثه نما)
لبخند لثه ای پیشرفته: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه ی نمایان شده درهنگام خندیدن به ارتفاع دندان بین 50% تا 100% باشد ، شخص لبخند لثه ای پیشرفته دارد.
لبخند لثه ای (خنده ی لثه نما)
لبخند لثه ای شدید: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه ی نمایان شده درهنگام خندیدن به ارتفاع دندان بیش از 100% باشد ، به این معنی است که ارتفاع لثه از ارتفاع دندان بیشتر است و میزان لبخند لثه ای شدید است.
لبخند لثه ای (خنده ی لثه نما)
درمان
بسته به ماهیت بیماری ، روش درمان لبخند لثه نما می تواند شامل یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
لیزر درمانی
بازسازی لب با جراحی
ارتودنسی به منظور قرار دادن دندان ها در وضعیت مناسب تر
فرم دادن بافت های لثه و استخوان به منظور ایجاد طرح لثه زیباتر و سالم تر