در این نوشته می خوانید:
همانطور که می دانید، شیوه زندگی و عادتهای شما در دوران بارداری میتواند بر سلامت نوزاد تأثیر بگذارد. با این وجود، باید خود را برای موارد مختلف آماده کنید و سلامت دهان و دندان نیز نباید از ذهن شما خارج شود. حفظ سلامتی دندان ها و لثهها برای جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری لثه در دوران بارداری و همچنین ایجاد سلامتی دهان و دندان ضروری است. به همین دلیل در این مطلب در یک بررسی و مرور کلی بر دوران بارداری و تأثیر آن بر سلامت دهان و دندان انجام دادهایم.
پیگیری از شیوه ها و برنامههای مراقبت سلامت به صورت متوالی و مداوم، به دلایل مختلفی برای زنان باردار بسیار مهم است. بارداری باعث تغییر هورمونهای بدن میشود و زنان باردار را در معرض خطر بیماری پریودنتال قرار میدهد که شدیدترین نوع بیماری لثه محسوب میشود. به همین دلیل است که زنان باردار یا زنانی که در معرض حاملگی قرار میگیرند، باید به طور مکرر و منظم توسط دندانپزشک مورد بررسی قرار گیرند و از بروز مشکلات احتمالی برای سلامت دهان و دندان آنها جلوگیری شود. اما دو دلیل مهم و اصلی برای بررسی وضعیت دهان و دندان در دوران بارداری وجود دارد:
سه ماهه اول بارداری (۱۳ هفته اول) زمانی است که اکثر اندامهای اصلی کودک رشد میکند. اگرچه بعضی از زنان باردار ممکن است به یک مراقبت دندانپزشکی اورژانسی نیاز داشته باشند که به استفاده از اشعه ایکس منجر شود، اما بهتر است که مراقبتهای دندانپزشکی در این دوران از بارداری کاهش یابند و یا حداقل از اشعه ایکس استفاده نشود که از قرار گرفتن نوزاد در معرض اشعه جلوگیری کنید. البته اگر لازم باشد که از اشعه ایکس استفاده کنید، نگران نباشید. دندانپزشکان و متخصصین و حرفهای از پردههایی سربی در اطراف شکم و گردن شما استفاده میکنند تا از جنین شما در برابر اشعه مراقبت کند.
زنان باردار یا کسانی که احساس میکنند که ممکن است باردار باشند، باید به متخصص دندان پزشک خود اطلاع دهند و از این طریق از قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس غیرضروری اجتناب کنند. همینطور، اگر قرار باشد برای سلامت دهان و دندان خود از اشعه ایکس استفاده کنید، شیوههای محافظتی مناسب برای آن در نظر گرفته شود. اما به طور کلی، در حین بارداری مراقبتهای منظم و تمیز کردن دندانها ایمنتر از هر شیوهایست. در حقیقت، بررسیهای منظم دندانپزشکی به منظور جلوگیری از ایجاد پلاک و همچنین شناسایی و درمان موارد خفیف پوسیدگی دندان و التهاب لثه توصیه میشود.
دندان های شما همانند استخوان از مواد معدنی ساخته شده اند و وجود کلسیم در رشد آنها اهمیت دارد. مقدار مناسب کلسیم باعث تقویت استخوانها و کمک به رشد دندانها و همچنین ایجاد استخوانهای قوی در کودک شما میشود. البته تغذیه مناسب بخشی از برنامه سلامت دهان و دندان خوب است و زنان باردار به طور ویژه باید مطمئن باشند که از انواع غذاهای سالم مصرف کند. مقدار زیاد از کلسیم، فسفر، پروتئین، ویتامین A، ویتامین D و ویتامین C میتواند بسیار مفید باشد.
برخلاف شایعات رایج، در صورت نبود کلسیم و کافی در رژیم غذایی، در دوران بارداری کلسیم از دندانهای مادر خارج نمیشود. رشد یک کودک به تأمین کلسیم از استخوانهای مادر بستگی دارد و ربطی به دندانهای او ندارد. اما تمامی این موارد میتوانند دلیل خوبی برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب و غنی برای حفظ سلامت دهان و دندان است.
برخی از آنتی بیوتیک ها و داروهای مسکن ممکن است در هنگام بارداری مصرف شوند و یا ممکن است به آنها نیاز داشته باشیم. با این حال، یک گروه از آنتیبیوتیکها، شامل تتراسایکلین و آنتی بیوتیک های مرتبط با آن ممکن است باعث کمبود مواد استخوانی و تغییر رنگ در دندانهای دائمی کودک شوند. بنابراین در صورتی که یک پزشک استفاده از این داروها را برای شما تجویز میکنند، حتماً از قبل به پزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید.
بیماری صبحگاهی شامل تهوع و استفراغ است که اغلب در دوران بارداری رخ میدهد. این مشکل میتواند در هر زمان از روز رخ دهد. اگر از این بیماری در صبح رنج میبرید، داشتن یک کیف کوچک اضطراری و حاوی مواد مختلف برای شما خوب است. در این کیف باید محتویات زیر را قرار دهید:
در طول بارداری ممکن است علائم تغییر طعم و مزه یا طعم بد در دهان و یا مشکل بزاق بیش از حد در دهان را تجربه کنید. برای کمک به مقابله با طعم بد در دهان:
برای کمک به مقابله با افزایش تولید بزاق، از نوشیدنیهایی استفاده کنید که میزان تولید بزاق را کاهش دهند یا از یک آبنبات برای کمک به این مشکل استفاده کنید.
در دوران بارداری، ۵۰ تا ۷۰ درصد از همه زنان ممکن است شرایطی به نام التهاب لثه را تجربه کند. به همین دلیل ضروری است که مراقبت بیشتری برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان در طول روز صورت گیرد تا از تشکیل پلاک جلوگیری شود. برخی از کارهایی که در این زمینه میتوانید انجام دهید شامل موارد زیر میشود: